Niedokrwistość z niedoboru żelaza to najczęstsza (60-80% przypadków) postać niedokrwistości, czyli choroby charakteryzującej się zmniejszoną ilością hemoglobiny i czerwonych krwinek w krwi. Hemoglobina to białko odpowiedzialne za transport tlenu do wszystkich komórek organizmu a żelazo dostarczane z pokarmem jest ważnym składnikiem hemoglobiny. Niedokrwistość z niedoboru żelaza częściej występuje u kobiet. Najczęstsze przyczyny to niedostateczne dostarczanie żelaza w diecie (np. dieta wegańska, wegetariańska), zwiększone zapotrzebowanie na żelazo (w czasie ciąży, karmienia piersią, dojrzewania), utrata krwi (np. miesiączki, urazy, choroby przewodu pokarmowego), zaburzenia wchłaniania żelaza (choroby przewodu pokarmowego, niektóre leki i pokarmy). Do objawów niedokrwistości mogą należeć: zmęczenie i osłabienie, pogorszenie tolerancji wysiłku, problemy z koncentracją, bóle i zawroty głowy, bladość skóry, zmiany włosów i paznokci. Zmiany te mogą się rozwijać stopniowo. W razie zaobserwowania takich objawów należy zgłosić się do lekarza. Rozpoznanie niedokrwistości opiera się na badaniu krwi, które pozwala ocenić stężenie określonych parametrów (np. hemoglobiny, liczby krwinek czerwonych i innych). Leczenie niedokrwistości z niedoboru żelaza polega na uzupełnieniu niedoboru tego pierwiastka zarówno poprzez dietę bogatą w żelazo, jak i zalecone przez lekarza preparaty żelaza. Należy także staranie zdiagnozować i leczyć choroby, które mogą prowadzić do niedokrwistości.