Problem niedoboru witaminy stanowi powszechny i ogólnoświatowy problem. Na podstawie dostępnych danych, stan niedoboru witaminy D dotyczy zarówno populacji ogólnej, jak i chorej, niezależnie od szerokości geograficznej miejsca zamieszkania, płci, wieku czy rasy. W Polsce stan obniżonego stężenia witaminy D (poniżej 30ng/ml) dotyczy 90% dorosłych osób.
Witamina D pełni znaczącą rolę w funkcjonowaniu organizmu. Oprócz działania klasycznego, które polega na regulacji gospodarki wapniowo – fosforanowej i prawidłowym metabolizmie tkanki kostnej, stwierdzono również wielokierunkowe oddziaływanie na inne układy i narządy. Wykazano wpływ witaminy D na pracę układu nerwowego, odpornościowego czy sercowo – naczyniowego.
Naturalnym źródłem witaminy D jest synteza skórna pod wpływem promieniowania ultrafioletowego, która może zapewnić nawet 80-100% jej dziennego zapotrzebowania. Innym bogactwem tej witaminy są pokarmy, takie jak tłuste ryby, nabiał oraz grzyby.
Ze względu na ograniczony czas spędzany na wolnym powietrzu, uwarunkowania geograficzne w których znajduje się Polska, powszechne stosowanie kremów z filtrem UV czy niezbilansowana dieta sprawia, że trudno uzyskać optymalne stężenie witaminy D.